17 Ağustos 2021 Salı

EPİDERMOLİZİS BÜLLOZA OLASI TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

Epidermolizis Bülloza kalıtsal bir hastalıktır ve kesin, kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır. Mevcut tedavi yaklaşımları genellikle hastanın hayat kalitesini arttırmak amacıyla belirtileri hafifletmek ve ciddi komplikasyonların gelişmesini önlemek üzerine kurulmuştur. Bunların başında yara bakımı gelmektedir. Büller her gün pansuman yapılarak temizlendikten sonra uygun yara örtüleri ve bandajlar ile üzerleri kapatılır. Böylelikle yaranın iltihap kapması önlenmeye çalışılır. Büllerin sebep oldukları ağrının giderilmesi ya da kaşıntının azaltılması için bir takım kremler düzenli olarak kullanılabilir. Aynı şekilde yara iyileşirken iltihabı önleyip iyileşmeyi hızlandıracak kremler de kullanılabilir. Kelebek hastalığının sebep olduğu ve alt türlerine göre görülme sıklığı değişen durumlardan bazıları yemek borusu daralması ve el ve ayak parmaklarının birbirine yapışmasıdır. Bu hastalara, yemek borusu genişletme ameliyatı veya parmakların birbirinden ayrılması için yapılacak bir ameliyat uygulanabilir.

Kelebek hastalığı, sadece deriyi değil, iç organları ve iç mukoza tabakasını da etkilediğinden hastalarda iç organ hastalıkları veya kanser gibi daha ciddi ikincil hastalıklar gelişebilir. Bu tür hastalarda tedavi yaklaşımı, gelişen ikincil hastalığı tedavi etme üzerinden ilerler.

Tedavi Çalışmaları

Epidermolizis Bülloza için çalışmaları süren çeşitli tedavi yaklaşımları bulunmaktadır. Bunlar birkaç grupta şöyle sıralanabilir:

Kök hücre uygulamaları: Kök hücre uygulamaları kendi içinde üçe ayrılabilir. Bunlar kemik iliği nakli, mezenkimal kök hücre uygulamaları ve indüklenmiş pluripotent kök hücre (iPSC) uygulamalarıdır. Genel olarak hastanın kendisinden veya sağlıklı bir donörden alınan hücrelerin hastaya tekrar verilmesi esasına dayanır.

Protein Terapisi

Tip 7 kolajen proteinlerinin hasta vücuduna damar yoluyla verilmesidir. Bu yolla, resesif distrofik epidermolizis büllozaya sahip kelebek hastalarında olmayan sağlıklı kolajenin yeri doldurulmaya çalışılır.

Gen Terapisi

Gen terapisi, farklı yaklaşımlar ile hastalığı genetik olarak çözmeyi amaçlar. Bu yaklaşımlar:

Hastalığa neden olan genin sağlıklı bir kopyası ile değiştirilmesi,

Mutasyona uğramış ya da sağlıklı çalışmayan genin etkisiz hale getirilmesi,

Viral ya da viral olmayan bir yöntemle hastaya sağlıklı gen kopyasının verilmesi olarak sıralanabilir.

Dünyada Devam Eden Klinik Çalışmalardan Örnekler

Resesif Distrofik Epidermolizis Bülloza (RDEB) için gen transferi:

Hastalardan biyopsi yöntemiyle alınan deri hücreleri, hücre kültüründe arttırılıyor ve viral bir vektör ile sağlıklı çalışan gen kopyası hücrelere aktarılıyor. Sağlıklı geni alan hücreler tekrar hastanın vücuduna verilip etkinliği araştırılıyor.

RDEB’ e Sahip Hastalarda Otolog Deri Dengi Greft:

Bu çalışmada yine hastanın deri hücreleri alınarak laboratuvar ortamında viral vektör ile sağlıklı gen aktarılacaktır. Sağlıklı geni alan hücreler deri grefti haline getirildikten sonra hastanın kronikleşen yaralarının üzerine transfer edilecektir. Son olarak uyum ve etkiliği araştırılacaktır.

Epidermolizis Bülloza Simpleks (EBS) vakaları için piyasadaki farklı amaçlar için üretilen ilaçların etkinliği araştırması:

Bu araştırmada şu anda piyasada var olan ve farklı hastalıkların tedavileri için geliştirilmiş ilaçların EBS hastalığı için herhangi bir fayda sağlayıp sağlamadığı araştırılıyor.

İlaç Çalışmalarından Örnekler

Apremilast isimli molekülün moleküler mekanizması sayesinde yangısal tepkiyi genel olarak azalttığı bilindiği için EB hastaları için iltihaplanmayı engelleme ve büllerin kronikleşmesini önleme üzerine etkisi araştırılıyor.

Şu anda astım hastalığı için çalışmaları devam eden tezepelumab isimli molekülün Atopik dermatit ile kaşıntı yönünden benzerlik gösteren Epidermolizis Bülloza hastalıkları için etkinliği araştırılıyor.

 

Terimler

Bül: Ciltte içi sıvı dolu ve çapları 0.5 cm’den büyük kabarcıklara denir.

Gen: Ebeveynden çocuklarına geçen belirli bir özelliği taşıyan biyolojik birimdir.

Kök hücre: Bölünerek özelleşmiş hücre tiplerine farklılaşabilen, temelde bütün doku ve organları oluşturan ana hücre türüdür.

Vektör: Gen mühendisliğinde, içine başka bir DNA parçası sokulabilen ve böylece gen ifadesinin incelendiği ya da çoğaltmak için bakteriye veya diğer hücrelere sokulabilen faj, plâzmit ya da virüs DNA molekülüne vektör denir.

Viral Vektör: Hücre içine genetik malzeme (DNA, RNA) ulaştırmak üzerine yapılan araçtır. Bu işlem canlı organizmanın içinde veya hücre kültüründe yapılabilir.

Greft: Greftleme, kendine ait kan dolaşımı olmayan bir dokuyu bir bölgeden diğer bölgeye ya da başka bir canlıdan diğerine aktarılması işlemine denir. Greft aktarılan dokuya denir.


Yazan: Hanbike Efe   

EBee-Cure Ekip Üyesi

Sosyal Medya Hesaplarımız;

YouTube: EBee Cure

Instagram: @ebeecure

Twitter: @EBee_Cure


KAYNAKLAR

·         Mayo Foundation for Medical Education and Research. (2020, July 29). Epidermolysis bullosa. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epidermolysis-bullosa/diagnosis-treatment/drc-20361146.

·      Koza Konuşmaları, https://www.youtube.com/watch?v=4HwYYmjTF5g

·       

 

EPİDERMOLİZİS BÜLLOZA'DA PSİKOLOJİ

      Bu yazımız, hastalar ve yakınlarından gelen sorular ve Psikolog Yeşim Yenigül'ün cevaplarından derlemedir. SORU:  Kelebek hastas...