27 Temmuz 2021 Salı

KELEBEK HASTALIĞI NEDİR?

 

Halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinen Epidermolizis Bülloza (EB), deride açık yaralara ve büllere sebep olan kalıtsal bir deri hastalığıdır. Genellikle doğum sonrasında bebeklerde belirtiler görülmeye başlar. Fakat bazı durumlarda semptomlar çocukluk ve yetişkinlik çağında da gözlenebilir. Alt tiplerine göre semptomlar farklılık gösterebilir. EB’nin bilinen dört alt tipi vardır; Distrofik Epidermolizis Bülloza (DEB), Epidermolizis Bülloza Simpleks (EBS), Jonksiyonel Epidermolizis Bülloza (JEB) ve Kindler Sendromu. Bu dört tipin de alt türleri mevcuttur.

Distrofik Epidermolizis Bülloza: Çekinik ve baskın olmak üzere iki alt türü vardır. Derideki kolajen VII eksikliğinden kaynaklanan ve kalıtsal olan DEB türünde alt deri tabakasında (dermiste) bül oluşumları gözlenir.

Baskın Distrofik Epidermolizis Bülloza [Dominant Dystrophic EB (DDEB)]: Büller sadece el, ayak, diz ve dirseklerde ya da tüm vücutta oluşabilir. Açık yaralar gözlenebilir. Anormal tırnak oluşumları veya tırnak kaybı görülebilir. Bazı ailelerde sadece tırnak distrofisi gözlenebilir.

Çekinik Distrofik Epidermolizis Bülloza [Recessive Dystrophic EB (RDEB)]: Baskın DEB türünden daha şiddetli semptomlara sahiptir. Yara ve bül oluşumu, tırnak distrofisi semptomlarının yanında yetersiz besin alınımı, kansızlık, özofagusda (yemek borusunda) daralma, büyüme geriliği, el ve ayak parmaklarında yapışıklık veya tokmak el, dişlerde şekil bozukluğu, küçük ağızlılık ve korneada aşınma gözlenebilir.

Epidermolizis Bülloza Simpleks (EBS): Genellikle baskın olarak kalıtılan bu alt tip, Keratin 5 ve 14’ün üretilmesini sağlayan genlerde meydana gelen mutasyonlar sonucu oluşur. Üst deride (epidermis) bül oluşumu gözlenir. Bu alt tipte genellikle açık yaralar gözlenmez. El ve ayaklarda veya tüm vücutta bül oluşabilir. Avuç içi ve ayak tabanlarında kalınlaşmış nasırlar, bebeklik döneminde ağızda kabarcıklar ve tırnaklarda kalınlaşmalar meydana gelebilir.

Jonksiyonel Epidermolizis Bülloza (JEB): Çekinik olarak kalıtılır. Derinin üst ve alt tabakalarını birbirine bağlayan, derinin bütünlüğünü sağlayıcı bileşenlerin eksikliğinden dolayı meydana gelir. Bebeklik döneminde JEB’in şiddetli semptomlarından dolayı enfeksiyon kapma, yetersiz beslenme ve su kaybı gibi birçok sebepten dolayı ölümler gözlenebilir.

Kindler Sendromu: EB alt tiplerinin içinde en nadir görülenidir. Derinin aşırı hassasiyetinin yanında tüm deri tabakalarında semptomlar gözlenir.



Not: Bül ciltte içi sıvı dolu ve çapları 0.5 cm’den büyük kabarcıklara denir.


Yazan: Rüya Üçel     

EBee-Cure Ekip Üyesi

Sosyal Medya Hesaplarımız;

YouTube: EBee Cure

Instagram: @ebeecure

Twitter: @EBee_Cure


KAYNAKLAR

·      https://rarediseases.org/rare-diseases/epidermolysis-bullosa/

·      https://www.nhs.uk/conditions/epidermolysis-bullosa/

·      https://www.saglikaktuel.com/saglik-ansiklopedisi-bul-nedir--198.htm




EPİDERMOLİZİS BÜLLOZA'DA PSİKOLOJİ

      Bu yazımız, hastalar ve yakınlarından gelen sorular ve Psikolog Yeşim Yenigül'ün cevaplarından derlemedir. SORU:  Kelebek hastas...